Beter communiceren voor slechthorenden en plots- en laatdoven.

 

Het pakket ‘Beter communiceren’ bestaat uit begeleiding en verschillende trainingen die helpen om beter en makkelijker te communiceren. Want niet iedereen is hetzelfde. 

Het pakket omvat

  • Persoonlijke coach

  • Gebarencursussen

  • Assertiviteitstraining

  • Informatie en advies over hulpmiddelen en voorzieningen 

  • Ontspanningsoefeningen

 

Als persoonlijke coach kan Ilse Jobse communiceren met laatdoven en zijn bekend met hun problematiek. Bij haar kunt u terecht met vragen als: “Op feestjes voel ik me buitengesloten omdat ik het gesprek niet goed kan volgen, wat kan ik doen? Of ‘Ik spreek niemand meer, want ik versta ze toch niet, hoe voorkom ik dat ik in een isolement terechtkomt?’. 

 

Ilse Jobse helpt de problemen helder te krijgen, maakt met u een plan om eraan te werken en geeft handvatten en suggesties. Het is mogelijk om hier uw naasten erbij te betrekken, want communiceren doet u immers niet alleen. 

 

Gebarencursussen

De gebarentraining is bedoeld voor plotsdoven, laatdoven en slechthorenden. Ook gezinsleden, familieleden, vrienden, buren, kennissen en collega’s mogen meedoen. 

U leert het gesproken Nederlands te ondersteunen met gebaren. Daarnaast is er aandacht voor mimiek, lichaamshouding, oogcontact maken etc.  De cursussen worden bij u thuis gegeven. In deze trainingen loopt de moeilijkheidsgraad langzaam op: van beginnende gebaren en het handalfabet tot het formuleren van zinnen en het voeren van een gesprek.

De training bestaat uit 14 tot 16 lessen van twee uur en ze krijgen huiswerk. 

 

Assertiviteitstraining

Bent u doof of slechthorend dan moeten gesprekspartners rekening met u houden door bijvoorbeeld u aan te kijken en rustig te praten. Vaak wordt dat vergeten en is het nodig hier steeds aandacht voor te vragen. Dat is niet makkelijk, maar wel nodig om mee te blijven doen. In een assertiviteitstraining wordt geoefend om op een rustige, zelfbewuste manier voor uzelf op te komen, zodat anderen beter rekening met u kan houden.

 

Nu ik duidelijker durf aan te geven dat het fijn is als mensen mij aankijken als ze praten, kan ik beter deelnemen aan het gesprek. Ook in groepen!’

 

Ilse Jobse is deskundig en ervaren docent. Zij is gediplomeerde docent gebarentaal. Zij werkt met lesmateriaal van het gebarencentrum en kunnen ook zelf lessen ontwikkelen. Zij weet welke lesstof het beste bij haar past. Belangrijk is dat u tijdens de lessen alles goed kunt volgen. Om makkelijker met u te communiceren, gebruikt zij naast gebaren soms ook kaarten met plaatjes. 

 

De trainingen wordt bij u thuis gegeven.

Copyright © 2020 by IlseJobse